Hello...kali ini saya paparkan hasil puding kiwi yang dipelajari daripada blog kak Azlita masam manis. jika tak minat nak masak memang sukar memahami resepi-resepi kak Azlita yang agak mudah meski beliau menyertakan sekali proses pembuatan ( kebanyakkannya) kuih muih dan kek beliau. jadi saya kongsikan di sini resepi mudah membuat puding kiwi.
bahan-bahannya:
2 biji buah kiwi masak
1 peket agar-agar
1 1/4 air ( sukat dari plastik agar-agar tadi )
1-2 cawan santan pekat@susu cair ( ikut suka )
1 1/2 cawan gula ( ikut suka manis sbb kiwi tu agak masam )
sedikit pewarna hijau ( lagi hijau lagi cantik-saya gunakan hijau epal )
1/2 cawan air untuk blender kiwi
cara-cara membuatnya:
blender buah kiwi dengan 1/2 cawan air-tapis dan ketepikan
masak agar-agar bersama air dan gula sampai betul-betul hancur dan sebati
bahagi 2 adunan
satu adunan di masak bersama kiwi yang diblend tadi dan masak sebentar-angkat
adunan yang lagi satu, jerang semula atas api dan masukkan santan/susu cair dan bila dah mula mengelegak, matikan api.
ambil acuan kegemaran dan masukkan lapisan kiwi dahulu, tunggu ia mengeras sedikit dan masukkan lapisan santan/susu dan buat proses ini dengan sabar berulangkali. masukkan dalam peti ais.
***nak melapis tu yang kena banyak sabar, jika tidak, adunan akan bercampur aduk dan menjadi tidak cantik.
selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment