Bahan-bahan:
1 tin susu pekat
1 tin air suam
1 sudu makan ovelette
1 biji telur
setitis esen vanila ( hati-hati sbb jika terlebih, rasa ice cream akan jadi pelik)
perisa/pewarna yang digemari ( letak milo/koko adalah lebih baik )
cara-caranya:
1. campurkan semua bahan dan pukul/blend sampai kembang, gebu dan likat ( proses ini mengambil masa yang lama dan perlukan kesabaran tahap maksima)
2. simpan dalam peti ais dan keluarkan 1/2 jam kemudian dan pukul/blend lagi
**ulangi proses blend sehingga mendapat hasil yang memuaskan dan tutup bekas sehingga beku.
***bergantung kepada suhu peti ais anda, adunan ice cream ini akan lambat beku, jangan bimbang, teruskan usaha blend-simpan-blend paling kurang 4 kali dan simpan semalaman. bila makan, lebih sedap jika dengan potongan buah-buahan. INGAT..ini homemade ice cream a.k.a. sorbet bak kata mat salleh. maka sejurus dikeluarkan dari peti ais, ice cream akan mencair perlahan-lahan mengikut suhu kat mana anda makan. tapi yang paling berharga ialah anda dah mampu mencipta kehebatan kerana boleh membuat ice cream untuk anak-anak ( diri sendiri pun boleh la...)
Inilah hasilnya-walau dah dirobek-robek untuk menguji kekentalan, kegebuan dan akhirnya?..emmm..memang sedapppp.
1 tin susu pekat
1 tin air suam
1 sudu makan ovelette
1 biji telur
setitis esen vanila ( hati-hati sbb jika terlebih, rasa ice cream akan jadi pelik)
perisa/pewarna yang digemari ( letak milo/koko adalah lebih baik )
cara-caranya:
1. campurkan semua bahan dan pukul/blend sampai kembang, gebu dan likat ( proses ini mengambil masa yang lama dan perlukan kesabaran tahap maksima)
2. simpan dalam peti ais dan keluarkan 1/2 jam kemudian dan pukul/blend lagi
**ulangi proses blend sehingga mendapat hasil yang memuaskan dan tutup bekas sehingga beku.
***bergantung kepada suhu peti ais anda, adunan ice cream ini akan lambat beku, jangan bimbang, teruskan usaha blend-simpan-blend paling kurang 4 kali dan simpan semalaman. bila makan, lebih sedap jika dengan potongan buah-buahan. INGAT..ini homemade ice cream a.k.a. sorbet bak kata mat salleh. maka sejurus dikeluarkan dari peti ais, ice cream akan mencair perlahan-lahan mengikut suhu kat mana anda makan. tapi yang paling berharga ialah anda dah mampu mencipta kehebatan kerana boleh membuat ice cream untuk anak-anak ( diri sendiri pun boleh la...)
Inilah hasilnya-walau dah dirobek-robek untuk menguji kekentalan, kegebuan dan akhirnya?..emmm..memang sedapppp.
No comments:
Post a Comment