I am a big fan of any kind of noodles expecially fried noodles-mamak style. Love the texture, taste and rich of carbohydrate. I do also love to eat pasta.
tapi yang hampanya, penat-penat memasaknya di subuh hari untuk sarapan pagi, aiman tak mahu makan pula. hanya aku dan hamdan saja lah yang makan. aiman pergi sekolah tambahan tanpa menjamah apa-apa.
Resepinya:
1 peket mee kuning-celur dan toskan.
3 ulas bawang merah ( ikut suka )
2 ulas bawang putih
2 sudu makan sos cili
1 sudu makan kicap manis
5 sudu makan cili kisar
sedikit ikan bilis atau satu kiub stok ikan bilis
10 ekor udang dibuang kepala dan ekor-cuci bersih
2 biji telur
daun sup untuk hiasan
garam secukup rasa
Cara memasaknya:
Tumis bawang merah, dan bawang putih hingga naik bau, masukkan cili kisar dan udang, kecilkan api dapur. masukkan kicap, sos, kiub ikan bilis dan garam. masukkan mee yang telah dicelur tadi , masukkan sekali daun sup , pecahkan telur ke atas mee dan gaul sebati hingga mee sedikit kering.
angkat dan hidangkan. boleh juga ditambah bawang goreng dan limau nipis.
selamat mencuba.
~Lola.
No comments:
Post a Comment