Sunday 28 April 2013

KUIH ABOK-ABOK ABANG MENDAN..

assalamualaikum w.b.h,

kepada rakan-rakan bloggers yang dah lama tak mendengar perkhabaran dariku, kesenyapan ini adalah disebabkan aku tak berapa nak sihat, ditambah mood yang tak menentu dan kecelaruan minda yang entah apa-apa dulu membuatkan aku tak ada idea nak berceloteh. cerita banyak, memang banyak tapi itulah macam yang dikatakan tadi, mood tak mariiiii...

haa, hari ni mood sudah mari. ada la kawan membagi aku belek majalah rasa bulan ni. dalam tu banyak la resepi kuih muih yang senang-senang untuk dibuat. tergerak ati nak makan kuih abok-abok pulak. memang sumpah aku tak pernah buat pun..balik keje je masuk kereta terus mintak abang cari daun pisang. dia kalau bab-bab kuih tradisional hingga zaman batu, memang suka sangatlah. so esok dia carikanlah sekitar tempat keje dia tu. maklumlah abang kita keje kat kebun..hehehehe, so mudah sangat kalau setakat nak cari satu lori daun pisang.

hari jumaat menjelma, gaji pun dah masuk. so apalagi, berpusing-pusing dari hari jumaat balik keje sampai petang sabtu dok mengabihkan duit gaji yang tak seberapa..alahai,inilah yang dikatakan golongan marhain. hidup memang Allah SWT yang beri tapi kelangsungan hidup tu dengan berkat duit gaji ke gaji je. lebih tak de. maka pulun la gaji cukupkan stok sebulan, dah kosong dompet yang tadi gemuk, duduk diam-diam kat rumah memasak dan mengketedarah..hahahahaha..kasor bahasa aku ni..maklumlah orang muor....

berbalik pada citer kuih abok-abok. aku dah lupa sebenarnya sebab dalam kepala memikir nak membeli itu ini yang dihajatkan. abang pun dah bising bila nak buat kuih, so petang sabtu dia beli kelapa parut putih dan bawak balik. nah ambik kao lola...bahan semua dah ada, tak buat juga memang nak kena..huhuhuhu. dalam kemalasan yang dah macam bukit tu aku pg jugalah ke dapur .

rupa-rupanya macamana senang resepi macam tu la 2 kali lagi senang nak buatnya. ni ha tarraaaaa.....



jadi tu beb..sedap pulak tu. tak sia-sia abang aku berpeluh ketiak masuk semak nak ambik daun pisang. kuar je dari kukus, kitaorang makan mcm tak henggat donia. 

ni resepinya ( nama pemilik lupa nak catit, nanti aku update je ok..)

2 cawan sagu biji ( halus bukan mata ikan)
1 biji kelapa parut ( ambil putih saja )
1 cawan gula merah( aku guna brown sugar)
secubit garam
daun pisang
lidi 

cara2nya:

basuh sagu biji dan toskan
gaul garam dan kelapa parut
kemudian gaulkan dengan sagu biji tadi rata-rata
buat corong dengan daun pisang 
masukkan adunan sagu dan kelapa setengah ruang
masukkan gula merah ditengah-tengah ( satu sudu kecil )
tutup balik gula itu dengan adunan sagu dan kelapa tadi
tutup corong daun pisang tu elok-elok dan semat dengan lidi
kukus 10 minit
siap.


2 cawan sagu biji boleh menghasilkan 20 biji kuih dan yang aku punya hanya dapat 17 biji je sebab ada yang terbesor, ada yang terkecik..biasalah..first time. lain kali tutup je sebelah mata kalau nak buat sebab very the easy la...hahahahahaha..takburrr..astagfirullah..


No comments:

HIDUP PENUH RANJAU : TANPA TEPIAN

Maafkan aku untuk kesekian kalinya, terpaksa menitiskan airmata semahunya kerana terkesan dengan impian serta harapan yang tak kesudahan....